Line Up (A-Z)

Wie spelen er dit jaar op Tuintonen?
   A – Z

AAD LUYMES MET BAND
Singer-songwriter Aad Luymes (61) presenteerde onlangs zijn debuut CD.  Luymes speelde jaren in de Zaanse band Trefik (waarvoor hij de meeste liedjes schreef) voordat hij in 2016 besloot een eigen solo-cd op te nemen met zelf geschreven Nederlandstalige liedjes. Hij verzamelde een aantal muzikanten en dook de studio in.  Het resultaat is de CD ‘’Geef je me nog een kans?’’ Twaalf veelal melancholische luisterliedjes van weemoed en verlangen en met af en toe een schalks tussendoortje.

AIOLOS KWARTET
Het Aiolos Kwartet mag zich één van de meest ervaren fluitkwartetten van ons land noemen. Ruim dertig jaar spelen in dezelfde samenstelling resulteert in een hoog niveau van samenspel en muzikaliteit, een uitgekristalliseerde eenheid waarin de dwarsfluit en alt-dwarsfluit optimaal tot klinken worden gebracht. De naam Aiolos, de Griekse god van de vier windstreken, doet het kwartet eer aan. De muziek van het Aiolos Kwartet kan klinken van een zwoel briesje tot een gepassioneerde storm, maar ook de schilderachtige klanken van het impressionisme hebben in het brede repertoire van het kwartet een prominente plaats. Op Tuintonen spelen ze Andante KV315 van W.A. Mozart. Harmony in Blue and Gold van Eric Ewazen (1954- ).

BLIND BOB AND THE GRILLPLATES
De band is een composiet van in totaal 10 a 12 leden, die spelen in wisselende bezettingen. Met een mix van folk-blues uit de jaren 20 – 30 en country, bluegrass en calypso. Ze spelen in een rauwe, wilde stijl, onder andere op hun wasbord-gitaar-banjo. Half geroutineerd, half geïmproviseerd. Dat houdt het lekker fris…

BOTTLE UP & GO
Bottle up & go startte in Enkhuizen in 1996. Met gitaar, ukelele, T-bass, banjo en mondharmonica spelen ze akoestische folk en allerlei andere old time Americana, zolang het maar niet commercieel is. Stom? De leden van Bottle up & go vinden het juist precies goed zo. Meer info: www.folkmuziek.tk

 DUO BRAZIL
Maak een reis door Brazilië met het Duo Brazil!  Ze nemen je mee naar de Bossa Nova, de samba, de MPB (musica popular Brazileira) Forró en nog veel meer.  Laat je meevoeren op de zonnige klanken en stil blijven staat wordt lastig… Zing mee, dans en geniet vooral samen van de gezelligheid!

ERIK EVENHUIS
Erik heeft door de jaren heen in vele formaties gespeeld. Van Argentijnse Tango, tot zigeunermuziek, van Franse chansons tot filmmuziek. De mooiste snoepjes uit deze muzikale belevenissen zijn overgebleven in zijn soloprogramma. Komt dat horen en zwijmel weg bij deze heerlijke klanken.

GIOIA
GOIA betekent vreugde! Het kwartet GIOA bestaat uit Saskia Slootweg: sopraan – Els van Dalen: alt – Gerrit van der Beek – tenor en Mart Ponne: bas. Vier enthousiaste amateur koorzangers en -zangeressen die veel plezier beleven aan het samen zingen en dat plezier steeds meer zijn gaan delen. Hun repertoire is divers en gaat van de 15e eeuw tot heden, van Scandinavië tot Spanje en van Nederland tot Bulgarije. Ze zingen grappige volksliedjes, tere “stillevens”, ingetogen kerkmuziek of zelfs een galmend drinklied.

GROOT OPLEIDINGSORKEST
Het groot opleidingsorkest is een samenvoeging van de opleidingsorkesten van “Ilpendams Fanfare”, “Harmonie Crescendo” en “Beemsters Fanfare”. Het is inmiddels uitgegroeid tot een traditie: na een gezellig, maar intensief repetitieweekend in het voorjaar worden concerten gegeven in Ilpendam, Purmerend en Middenbeemster. Het repertoire is gevarieerd en bestaat uit klassieke, film- en pop-muziek. Het orkest speelt dit jaar voor het eerst in Watergang, is zelfs openingsact van Tuintonen 2017 en staat onder leiding van Wim Klaver.

HORAKI
Horaki is een band/orkest die al jaren in binnen- en buitenland speelt als begeleidingsorkest bij Internationaal dansensemble Paloina.  Sinds kort speelt het orkest ook los van de dansgroep onder de naam Horaki, een samenvoeging van de woorden ‘Hora’ (dans uit Roemenië) en ‘Raki’ (een alcoholische drank die in veel landen in de Balkan favoriet is). De bandleden spelen gezamenlijk zo’n 27 instrumenten van over de hele wereld, maar voornamelijk in de bezetting: klarinet/sax, viool, accordeon, contrabas, gitaar, percussie, zang. Horaki speelt en zingt dansbare, vaak swingende, wereldmuziek, maar ook zwoele en lyrische luisternummers.  Van opzwepend tot ingetogen en alles er tussenin. Als de stemming ernaar is zullen verschillende leden van het orkest ook hun dans skills tonen, o.a. tappend tijdens de blue Grass nummers.

HUUB HUUB
“Op mijn 17e krijg ik mijn eerste gitaar en daarna heb ik hem niet meer losgelaten!
Ik schreef mijn eigen nummers en speelde die akoestisch en semi-akoestisch met verschillende muzikale vrienden in verscheidene bandjes zoals Mom’s Mistake en solo als Sitting Duck. Vervolgens speelde ik jarenlang elektrische gitaar in de snoeiharde Amsterdamse punk/hardcoreband ‘Teenage Tits’. Tegenwoordig speel ik eigen Nederlandstalige luisterliedjes en Engelstalige covers op akoestische gitaar van hard, fel en soms woedend tot stilletjes, verliefd of melancholisch, maar altijd met een Ziel.”
Daar zit muziek in!

JESCO
“Music that tastes and sounds like cheap Whiskey: sharp, filthy but intoxicating.” Van country tot blues, via bluegrass tot punkrock, leggen Jesco met een platte band de wilde weg naar het westen af! Info: https://officialjesco.bandcamp.com

JUDITH VAN SWAAY
In de prachtige akoestiek van de Kerk in Watergang kunt u luisteren naar suites van Johann Sebastian Bach gespeeld door Judith van Swaay. De suites zijn opgebouwd uit een prelude en een aantal dansen. “Zo zijn het de preludes die de personages introduceren en portretteren. De dansen beschrijven vervolgens hoe deze karakters zich gedragen in gezelschap en formele situaties, wanneer ze zich moeten aanpassen aan conventies van elegantie en ceremonie.  Natuurlijk is er ook nog de retorische dimensie, de voortdurende gestiek en interactie, dialoog en conversatie tussen de stemmen in het muzikale weefsel.“  Aldus Pieter Wispelwey over de cellosuites.

 JIM’s GARDEN – DORPSSTRAAT 68
Een uniek, meer dan tuinvullend programma met piano, trompet, trombone, poëzie, sax, tuba en heel veel meer…
Programmering en tijden onder voorbehoud:
14:45     Piano en Poezie
Ruth Andrews
15:15     Vivaldi: Concerto for 2 Trumpets
Finn de Vrieze en Wisse Renssen, Trumpets Allan Segall, Piano
15:35     Improvisation
Maurits Schmidt – Sopraan Sax, Paul Sloof – Sax, Soemini  Kasanmoentalib – Stem, Jim Fulkerson – Trombone
15:45     Sara Molinari – Zang/Gitaar, Singer-Songwriter
16:05     Una Furtima Lagrima – Donizetti
Mat Münstermann, Euphonium Allan Segall, Piano
16:15    Koper, Koper en Koper
Mat Münstermann, Euphonium/Trombone, Rick Raaijmakers, Euphonium, Albert Tromp, Euphonium, Thomas Lammen, Trombone, Paul Hendriks, Euphonium, Jim Fulkerson, Euphonium/Trombone/Bugel, Peter Keeman, Tuba/Bass Trombone, Wisse Renssen, Bugel: Werken voor Trombone Quartet, Tuba-Euphonium Quartet en Bugel Duet
The Entertainer, Lo, How A Rose E’er Blooming, Amazing Grace, Adagio (from Symphony No. 3 – Saint-Saens), Danny Boy and Jesu, Joy of Man’s Desire
17:00     Familie Lammen
Thomas Lammen – Trombone, Sara Lammen – Violin, Wim Lammen – Contrabass en Bariton Sax
17:20     Trumpet, Trombone and Piano – Boris Blacher: Divertimento – Steven Verhelst: A Song for India – Allan Segall: New Work
Allan Segall, Bruce Lepolstat and James Fulkerson
17:40    Elizabeth Harding – Poezie
Ruth Andrews Gender, John Anderson Clarinet/Soprano Sax, Mat Münstermann Trombone
Programmering en tijden onder voorbehoud

KITCHEN FLOOR BOYS
‘Er is niet veel nodig om plezier te maken…’.  Dat dachten wij, de leden van Kitchen Floor Boys ook toen we ooit overtallig in een te klein keukentje op een Amsterdams portiek-appartementje speelde.  Onze favoriete plek is nog steeds de keuken, maar inmiddels spelen we overal waar het gezellig dreigt te worden!  Met een twee-keer-kijken bezetting bestaande uit theekistbas, accordeon, dobro, melodica, whistles, kazootrompet  en een reeds meerdere malen  afgeschreven  drumstel strijken we het liefst neer op  niet  al  te grote  gebeurtenissen met een relaxte sfeer.  Ons repertoire bestaat  uit bluegrass,  Zydeco, Louisiana Blues  en Gospels,  maar daarnaast  zijn  we  ook  niet vies  van  een  vrolijke  muzette, een te lang doorbakken smartlap of iets anders in een onverstaanbare taal.

LA OCASIÓN
Tango-ensemble La Ocasión is opgericht in 1993 en heeft sindsdien een breed repertoire opgebouwd. Tijdens milonga’s (dansgelegenheden) speelt het ensemble muziek uit de ‘época de oro’ van de tango, de jaren ’30 en ’40. La Ocasión maakt muziek dienstbaar aan de danser, zoals de klassieke orquestas típicas dat zo goed konden, met zwierige walsjes en melancholische milonga’s. Publiek dat vooral komt om te luisteren, zal ook recenter werk horen, zoals stukken van Astor Piazzolla en Atahualpa Yupanqui. Wij zijn niet tevreden voordat het ons lukt het publiek te emotioneren met de poëzie van de tango.
Info: www.la-ocasion.nl

LES FLEURS DU NORD
We zijn altijd op zoek naar de mooiste liedjes van de wereld. De mooiste schatten nemen we op in ons repertoire. Liedjes van verlangen, van vieren en vechten. Levensliederen, valse muzette, tango, klezmer, zigeunermuziek, cajun, folk, fado… Wereldmuziek van overal die we graag delen en we maken eigen liedjes erbij!  Wereldmuziek met een eigen geluid.

MAAT 41
Maat 41 is zo’n 4 jaar geleden ontstaan als kwartet waarvan de zangers alle 4 dezelfde schoenmaat hadden. Verder verwijst onze naam naar vriendschap en natuurlijk naar muziek. Ooit hoopt een aantal van ons nog eens een arrangement te zingen van de maten 41 van bekende en/of mooie muziekstukken. Inmiddels is de schoenmaat niet meer het belangrijkste criterium en konden we uitgroeien tot sextet. We streven naar de perfecte blend, willen graag een muzikaal verhaal overdragen en hopen het publiek op verschillende manieren te raken.  Kenmerkend voor Maat 41 is een breed repertoire: We houden van serieus en van een knipoog en brengen zowel jazznummers en klassieke stukken als wereldmuziek; maar niet per definitie met zijn zessen. Kom kijken of deze schoen past!

MUZIEKMUG
MuziekMug is een Haarlemse zanger-liedjesschrijver, multi-instrumentalist en theatermaker. Nederlandstalig, opwindend en vol humor of juist met een snik. Geen covers, maar eigen composities of eigenwijze interpretaties en hertalingen van werk van anderen. MuziekMug is niet zomaar een man met gitaar en een boek vol liedjes. Dankzij herhaalpedaal en peuterpiano maakt MuziekMug een compleet orkest van zichzelf (Ed Sheeran doet ook zoiets en met succes). Op het Tuintonen Festival speelt MuziekMug ook liedjes uit zijn theatershow “Man Dienaar Zee”. Dat wil je niet missen!

POR UN PELO
Por Un Pelo is in 2015 in Amsterdam ontstaan, toen Pancho en Marco besloten om hun gedichten naar liedjes te vertalen, begeleid door enkel een Spaanse gitaar. Por Un Pelo is een akoestisch project waaraan verschillende bevriende muzikanten mee hebben gewerkt. Tegenwoordig bestaat Por Un Pelo uit vier leden. De eigen composities van Por Un Pelo zijn een weerspiegeling van het Latijns-Amerikaans gevoel. Een kleurenpalet die doet denken aan de zuidelijkste regionen van het werelddeel, met penseelstreken die typerend zijn voor de Braziliaanse muziek en verschillende ritmes.

THE PRETTY POLLY’S
The Pretty Pollys zingen ouwe mountainsongs, frisse gospels en onfrisse murderballads uit de vorige eeuw. Drie stemmen, veertien snaren, kippenvel. “Their songs will give you a flow about your past, present and future what life brings you: Sometimes heavy stuff, sometimes a gift! I hope you have a good alibi when you miss this one…”
Kim Harsta met zang, ukelele,  banjolele en mondharmonica; Esher Eij met zang, western gitaar en mandoline; Jolanda Kamphuis: zang, tenor en gitaar; Maurits Mekenkamp op contrabas.

QUATRE VINS
Quatre Vins speelt akoestische muziek voor in het (muziek-)café, op straat of een pleintje; maar ook op kleinere festivals voelen ze zich thuis.  De naam van de groep is al een indicatie van hun muzikale voorkeur. Ze spelen originele eigen arrangementen van bekende en minder bekende liedjes, popsongs en Franse chansons. Sinds maart 2016 spelen ze onder deze naam en in deze bezetting, maar alle vier hebben al jarenlang ervaring in diverse bands en musicals en zijn breed georiënteerd. Miriam Groen: zang, Arpad Mazurel, basgitaar, gitaar en zang; Rolf de Jonge, percussie en zang; Bert Roeleveld, gitaar en zang.

RIJK
Ik ben Rijk. Ik speel gitaar en zing daarbij. Ik begon met gitaar spelen in groep 3. Ik ging op gitaar spelen omdat al mijn vrienden dat ook deden. Ik vond het een tijdje leuk maar was zeker niet beter dan mijn vrienden. Daarna keam er een tijd dat ik graag van gitaarles af wou, maar dat mocht niet van mijn vader en moeder. Ze zeiden: “Ga nou maar door met les, want er komt een tijd dat je er blij mee bent”.
Wat mijn ouders zeiden klopt: Ik ben zo blij dat ik niet ben gestopt.
Leuk als ik jullie zie op 10 juni bij Tuintonen. Groetjes Rijk.

RAUWE VITRAGE
Rauwe Vitrage is een ter plekke geïmproviseerd familiedrama vol schurend ongemak, buitenissige karakters, absurde verhaallijnen en muzikaal commentaar.  Geïnspireerd door het werk van Alex Van Warmerdam, ontrolt zich een bizar verhaal. Een happy end wordt niet gegarandeerd.
We spelen HET BESTE VAN RAUWE: drie meest succesvolle improvisatie voorstellingen van de afgelopen seizoenen. Voor wie iets gemist heeft en het in een middag wil inhalen J.
1. Hetzelfde Altijd, over schurende misverstanden in een familie;
2. Rauwe trekt partij, over lokale spanningen in de lokale democratie;
3. Rauwe Ouders, over de rauwe werkelijkheid van ouders, kinderen en opvoeden.
Rauwe Vitrage speelt maandelijks in het Betty Asfalt theater in Amsterdam. www.bettyasfaltcomplex.nl.  Ze bestaat uit een groep top-improvisatoren die al ruim 10 jaar avondvullende voorstellingen speelt in theaters en op festivals.

SARA MOLINARI (ft. ERNST VAN DEN HEMEL)
Sara en haar gitaar zingen over geluk en ellende, mannen en vrouwen, Middeleeuwse boeken en natuurkundige wetten. Over het spel en vooruit… soms ook over de liefde. Deze middag zullen de sets worden verrijkt met vrolijke, of op zijn minst ontroerende duetten met gastmuzikant Ernst!

TANGO TIERRA MIA
Tango Tierra Mia neemt je mee naar de roerende nachten van Buenos Aires. Erik Evenhuis (accordeon) en Hilde van Heuningen (viool) laten de melancholie die deze nachten met zich meebrengen weerklinken alsof u zelf degene was die in een vorig leven de tango danste tot het ochtendgloren.

TROUBLE NO MORE
Trouble no more is een gevestigde naam op de Nederlandse blues podia. Sinds de oprichting in 1990 trekt de band langs de podia met een energieke liveshow. Van kroegen en de bekende blues cafés tot aansprekende festivals. Soms op grote podia, dan weer met het drumstel naast het biljart, maar altijd aanstekelijk enthousiast.

Trouble No More brengt een swingende rhythm & blues, met Chicago, Texas en ook West Coast invloeden. Gevarieerd, maar steeds herkenbaar. Vast als een huis, en toch altijd open voor de sfeer van het moment. Met veelzijdig gitaarwerk en rauwe stem zet Onno Blok de toon voor de unieke stijl van de band. Gedragen door de strakke ritmesectie van Arie Schilling (bas en zang) en Paul van Berkel (drums en zang) en met dynamisch toetsenwerk van Ton Beukelman (Hammond) is elk optreden van Trouble No More een muzikaal feestje.
Info: www.troublenomore.nl

VIKTOR & GRACE
Volkse Engelstalige liedjes in zuivere meerstemmigheid.
Grace van Dorsten en Viktor Koning zijn beiden klassiek geschoolde gitaristen en laten naast zelfgeschreven werk ook covers uit de oude folk en soul horen. Die combineren ze met bijzondere anekdotes en poëzie. Luisterliedjes voor elke muziekliefhebber.